Boya Bozulması
Kaplama sistemlerinde, sorun, beyaz ila grimsi renk solması ile tanımlanır, buna 'tebeşirleşme' denir. Rengin yoğunluğu yokmuş gibi ve lekeler olarak da görülebilir. Kaplama, UV radyasyonu ile ciddi şekilde hasar görür.
Kırmızı araba fenomeni örnek olarak verilebilir; sonunda rengi donuk bir pembeye dönüşür. Bu, yüksek pigment renkleri, mavi, kırmızı, sarı ve antrasit içeren çatılar ve cephelerde meydana gelir ve genellikle UV radyasyonu, aşırı kirlenme ve zayıf bakım gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Osmoz suyu ile ilişke de hasara neden olabilir. Osmoz aslında en saf haliyle kireç vb. Katkılardan ayrılmış sudur. Kaplamalı cephe parçaları üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ve bir oksit tabakası ile sonuçlanabilir.
Risk nedir?
Ortaya çıkan korozyon kaplamaya zarar verir. Bu, boyanın üzerinde donuk bir tabaka oluşmasına neden olur. Düzeltici işlem yapılmazsa, bu donuk katman giderek daha kalın hale gelir. Yaşlanma daha sonra boyanın içinde daha da derinleşir ve genellikle çiziklerden daha derinleşir. Sonunda, Craquelé etkisi ile açıkça görülebilen boyada küçük çatlaklar belirir. Bu parçalara zaman içerisinde işlem yapılmazsa, kaplama o kadar zarar görecek ki, tümüyle tekrar boyama ihtiyacı ortaya çıkacaktır.
Nerede oluşur?
Yüksek pigmentli renklerde, kırmızı, yeşil, mavi, sarı. Ütülenmemiş veya az bakım görmüş ve UV dayanımı olmayan veya kalmayan kaplamalarda.
Korunabilir mi?
Birçok durumda doğru ve periyodik bakım yapılarak en aza indirilebilir ve / veya önlenebilir. Günümüz boya sistemleri geliştirilmeye devam edilmekte ve bu nedenle tebeşirleme daha önce olduğundan daha az belirgindir.
Doğru Malzeme ve tekniklerle tebeşirleme konusunda uzman bir kuruluş kaplamada gerekli yenilemeyi gerçekleştirebilir.